Er du okay, Marie – Anika Eibe (Anmeldelse)

img_2100

Er du okay, Marie? 5 ud af 5 stjerner (anmeldereksemplar fra forlaget).

Jeg ville ønske at jeg var død. Virkelige død. Forsvundet. Væk fra jordens overflade. Død og begravet så de eneste jeg behøvede at se i øjnene var ormene. Fuck! Fuck! FUCK!

Marie er blevet mobbet i årevis, men da hun starter i 9. klasse efter sommerferien er det som om noget er forandret. Drengene begynder at lægge mærke til hende, og hun går fra at være et mobbeoffer til at være én drengene gerne vil være sammen med…

Men hvad hvis hun siger nej? Bliver alt så som før?

Det at være ung medfører ofte en udfordring i at finde sin plads i livet. Alle unge er i gang med en enorm udvikling, der ofte vakler på et skrøbeligt underlag. Og når underlaget pludselig smuldre, f.eks. pga. mobning eller store forandringer, så kan reaktionen være overraskende og uforudsigelig. Marie er vant til at blive mobbet. Det er blevet en del af hendes hverdag, og hun har lært at leve med det. Så skønt hun selvfølgelig ville ønske, at det ikke var hende, som alle fokuserede deres negative energi imod, så fungerer hendes hverdag, pga. den boble hun har skabt omkring sig. Men da hun starter første dag efter sommerferien, bliver boblens fleksibilitet pludselig udfordret, og der går ikke længe, før den brister. Marie finder sig selv overladt til teenagereren følelsesvold, og uden det sikkerhedsnet hun så ihærdigt havde skabt i sin boble. Hun bliver grundigt bedt om at overveje konsekvenserne af sine handlinger.

Realismen i Anika Eibes roman er rammende. Hendes valg af situationer ligger tæt op af, hvad jeg oplever sker i mellem de unge, og med mobning som det grundlæggende tema, så bliver ‘Er du okay, Marie?’ til en meget brugbar roman. Ikke bare som en underholdende Y/A roman, med venskab og sex, men også som middel til at igangsætte tanker. Mobning er det mest grusomme element der kan opstå, og når den så kombineres med sex og identitetsdannelse, så kulminere det i frustrationer og desværre også muligheden for varige mén.

Der er skrevet mange ungdomsbøger om mobning og netop det at skulle navigere i ungdommens udfordringer. Bøger der på hver sin måde italesætter problematikken. ‘Er du okay, Marie?’ er en af de mest jordnære, jeg har læst, og jeg håber virkelig, at den bliver et fast sortiment på alle skolebiblioteker. Et must read for alle teenagere.

Tak til forlaget Tellerup for denne læseoplevelse.

Info:

Original title: Er du okay, Marie?

Forfatter: Anika Eibe

Forlag: Tellerup

Læst på: Dansk

Stjerner: 5/5

Anmeldt for forlaget.

Reklamer

3 thoughts on “Er du okay, Marie – Anika Eibe (Anmeldelse)

  1. Pingback: Læst bøger i juni 2016 | nenaskov

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s