Orange is the new black – Piper Kerman (The book) …. (Anmeldelse)

kerman-orange_300

Orange is the new black – 3 ud af 5 stjerner.

Orange is the new black er Piper Kermans erindringer fra hendes ophold i et amerikansk kvindefængsel. Efter hendes collegetid tiltrækkes hun af den sprudlende og knitrende Nora, der giver hende muligheden for at rejse rundt og se verden. Piper lever livet og vælger at lukke øjnene for Noras forbindelser til en narkoring. Men en dag bliver hun bedt om at hjælpe til.

Billede 13-07-14 22.50.15

Nogle år efter at Piper har afbrudt alt kontakt med Nora, bliver narkoringen afsløret, og Pipers navn kommer frem som deltager i narko og pengesmugling. Dette resulterer i at hun mange år efter, må betale prisen for sin forbrydelse og afsone 13 måneder i Danbury kvindefængsel.

Lige fra den første dag i Pipers fængselsliv er det tydeligt, at hun ikke passer ind i det stereotypiske billede af en fængselsindsat. Hun er ressourcestærk og har både familie og venner, der hjælper hende igennem hver eneste dag hun befinder sig indenfor murerne. Hun har ugentligt besøg og modtager både breve og bøger i lange baner. Specielt hendes forlovede Larry er hende en stor støtte gennem hele forløbet. Undervejs i bogen vælger Piper Kerman at skrive om hendes malplacering. Blandt andet reaktionerne hos hendes venner, familie, fængselsbetjentene og de andre fanger. De var forundret, overrasket og nysgerrige.

Billede 15-07-14 20.50.42

Denne støtte hjemmefra, og hendes rolige sind giver Piper overskud. Et overskud som hendes medfanger oplever i både hendes venskab og i de fysiske hjælpemidler hun er i stand til at skaffe på grund af hendes økonomiske bagland. Dette fremhæves flere steder i historien, og har en tendens til at få Piper til at se stærk ud, og de andre indsatte til at se mere usle og sølle ud. Deres liv, deres fremtid og ja, deres fortid er tegnet gennem Piper Kermans øjne; Øjne som aldrig har måtte undvære, aldrig har kæmpet, aldrig har oplevet noget lignende det de ser. Derfor også øjne med stor forundring og megen frustration.

Igennem bogen vælger Piper Kerman at fremhæve den hjælpeløshed, der er forbundet med at være 100% i andres magt. Ingen kvinde i Danbury har en stemme, især ikke hvis det er ord mod ord mellem betjent og indsat. Piper oplever det selv i flere situationer, og disse oplevelse hvisker i hendes sind. En stemme for dem der ikke selv har en stemme. Hun fortæller historien igennem, om de andre kvinders op og nedture og fokuserer især på det liv kvinderne har at komme ud til, når de løslades. Det giver bogen en samfundskritisk vinkel om de svage i samfundet, og statens manglende fokus og midler til at hjælpe kvinderne på rette vej. Både Piper og andre tidligere indsatte er opmærksomme på dette problem, og forsøger at bidrage til sagen med hvad de kan, efter de er blevet løsladt.

Anmeldelsen af denne bog er meget svær for mig at skrive, da bogen og serien hele tiden er i konflikt i mit sind. Dette er en af de gange, hvor det at læse bogen efterfølgende ikke fungerer. Serien på Netflix er ikke tro mod bogen, i den forstand at den er blevet overdynget med hollywood. Derfor er det ikke nemt at være en bog der skal konkurrer med enormt dygtige skuespillere og en historie der skaber spænding og en “vil have mere” følelse i min krop. Jeg har lyst til at fortsætte om de forskelligheder bogen og serien har, men synes det fortjener sit eget indlæg, da det ikke er den eneste oplevelse jeg har haft med bog vs. serie eller bog vs. film, hvor den ene påvirker oplevelsen af den anden i så stor grad, at den kan ødelægges. Et indlæg jeg vil glæde mig til at skrive i en af de kommende uger.

Jeg har, trods alt, valgt at give bogen 3 stjerner. En for Piper, end for Larry og en for alle de kvinder, der hver dag kæmper for at komme på fode igen efter deres liv i et fængsel.

Afslutningsvis vil jeg tilføje min kommentar på goodreads, da den opsummerer min følelser:

Like many others – I have gone with this the wrong way. With this I mean watching the Netflixseries first and then reading the book. I like Pipers book, and the fact that you can feel her thruout the story, but with my brain constantly comparing it to the tvseries, the book becomes flat and not that exciting. The hollywood kick is missing, and the characters become a little to normal for the story to draw in my attention. I dont feel like I can give Pipers book a fair review, because for the series haunting my mind. I do want to send Piper Kerman a high five though. Thank you for sharing you story with us! You are a very strong person.

 

Info:

Original title: Orange is the new black

Forfatter: Piper Kerman

Forlag: Abacus

Sidetal: 281

Læst på: Engelsk

ISBN: 978-0-3491-3987-6

Stjerner: 3/5

Reklamer

One thought on “Orange is the new black – Piper Kerman (The book) …. (Anmeldelse)

  1. Pingback: Min sommerferielæsning | nenaskov

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s