Om læsning, forhindringer og prioriteringer

Photo 25-05-14 20.01.49

 

Så længe jeg kan huske tilbage, har det altid været nemt for mig at forsvinde ned i bøgernes univers. Min mor kan fortælle historier om, hvordan hun ikke så mig i flere timer, når jeg først var gået i gang, hvor efter jeg var meget svær at få tilbage til virkeligheden. Jeg kan tydeligt huske følelsen af ekstase når historierne ramte mig, og sorgen når den sidste side var vendt. Men de sidste par år, er min mængde af læsning, dalet drastisk og de før nævnte følelser er savnet.

Jeg er uden tvivl ligesom mange andre, fyldt med undskyldninger, og for et par måneder siden, valgte jeg at tage et kig på dem. Kunne det virkelig passe, at jeg ikke kunne prioritere min læsning højere? Var de reelle forhindringer eller bare dårlige undskyldninger? Jeg kan specielt huske følgende:

 

“Når jeg er studerende, orker jeg simpelhen ikke læse mere, end mit pensum.”

“Når jeg endelig har lidt ekstra tid, er jeg for træt til at læse.”

“Jeg kan ikke koncentrere mig om at læse, når der foregår en masse hurlumhej omkring mig.”

“Jeg har ikke lige en bog, jeg gider læse.”

“Jeg glemmer altid at aflevere mine biblioteksbøger, så derfor er det for dyrt at låne bøger.”

 

Ved at stille mig selv spørgsmålet, “Hvordan forhindrer det dig at læse mere, når……?”, og dykke længere og længere ned i den egentlige grund bag, fik jeg øjnene op for, at jeg sagtens kunne nå mit mål med at læse flere bøger, uden at skulle gå på kompromis med mine andre prioriteringer.

At læse skønlitteratur giver mig et pusterum fra verden omkring mig. Det giver mig lov til at dykke ned i historien og nyde alle de finurligheder forfatteren viser med ord og skønne fraser. Det er ikke trættende for mig at læse skønlitteratur, og efter 30-60 minutters læsning, er for mig ikke udmattende. Altså er første forhindring pillet fra hinanden. Selvom jeg er træt i hovedet af at læse mine studiebøger, kan en god historie sagtens underholde mig på samme måde som en film eller sitcom på Netflix.

De tidspunkter jeg står med ekstra tid, er typisk om morgenen eller om aftenen. Det har længe været en vane at gribe mobilen eller min ipad, og spille en af mine mange tidsrøvende spil (se indlæg om dem her). Jeg har fundet ud af, at det at læse istedet for at spille spil, ikke kræver mere energi, hvis jeg blot vælger en bog, der er nem at læse og ikke kræver for meget koncentration. Altså er forhindring nr. 2 også modbevist. Det handler om at vælge den rigtige bog og at prioritere læsening over mobilspil etc.

Forhindring nr. 3 handler om at jeg ikke kan læse når familien er igang omkring mig, eller  f.eks. på arbejdet. Denne forhindring er god nok, for jeg kan simpelhen ikke holde koncentrationen omkring historien, hvis jeg er opmærksom på alt muligt andet. Så dette er noget jeg skal arbejde udenom, hvis jeg ønsker at have succes med mit læseprojekt. Vælge tidspunkter hvor jeg har mulighed for ro.

De sidste 2 forhindringer er, nu jeg læser dem igennem igen, virkelig dårlige undskyldninger, og dem jeg først vil kunne løse. I og med at man nu kan fornye bøger online og man kan holde øje med sin lånerstatus, afleverer jeg aldrig bøger for sent. Jeg sætter typisk en påmindelse i min kalender, en uge før en bog skal afleveres, da jeg så har god tid til at vurdere, om den skal fornyes eller afleveres. Dette gør også, at jeg altid har en bog liggende jeg har lyst til at læse, og ofte har jeg for mange liggende, til at jeg når dem. Men skidt pyt – det gode ved biblioteker er, at man gerne må låne bøgerne flere gange. En anden løsning, en lidt dyre løsning, har været at købe lidt flere bøger. Inspiration til hvilke bøger jeg skal købe og læse for den sags skyld, har jeg fået ved at læse andres boganmeldelser, samt søge på hvad andre, der læser de bøger jeg gør, også læser. Her er goodreads en god hjælp.

En opsummering på mit arbejde med mine forhindringer har været, at de slet ikke er virkelige og at jeg sagtens burde kunne nå mit mål med at læse mere, uden at det vil kræve den store livsomlægning og omprioritering. Derfor har jeg nu lavet en læseaftale med mig selv, der siger at jeg skal læse mindst 30 minutter hver dag. Det er ikke nødvendigvis særlig meget for dem der plejer at læse, men det er nok til at jeg holder mig i gang, og de dage jeg har mere tid, læser jeg selvfølgelig bare mere. Men de 30 minutter er istedet for den tid, jeg før brugte på mobilen eller på min ipad.

Jeg er ikke i tvivl om at det at læse er en hobby for mig, ligesom at flippermaskiner er en hobby for min mand. Og en hobby finder man kun tid til, hvis man prioriterer det. Så når folk siger til mig, at de virkelig gerne vil læse men ikke har tid til det, er jeg sikker på at det handler om at prioriterer det. Start med at skrive de forhindringer ned der styrer ens handlinger, og tjek om de virkelig er sande. Kan det passe at de, under alle omstændigheder, holder en fra det man gerne vil? Ellers handler det om at det man laver istedet for at læse, egentlig er noget man prioriterer højere? For det er jo også helt OK – så skal man bare accepterer at læsning ikke ligger højest på listen. Sådan er det med alt i livet – vi prioritere, både bevidst og af vane, og så er det jo op til om vi vil ændre det eller acceptere det! Jeg har valgt at ændre det – og hvad bedre end i selskab med solskin og min egen teblanding. 🙂

Reklamer

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s