Og sådan blev det – Maren Uthaug (anmeldelse)


20140415-191558.jpg
Bitter kaffe og familierelationer på norsk.

5 ud af 5 stjerner

Oppe i Nordnorge bor Risten med hendes mor og far. Mor Rihtta er samer og trodser sine forældre ved at gifte sig med Knut, Ristens far, der er fra Oslo, og ikke lige en man helst så gift med Rihtta. Men Rhitta har altid være trodsig og hendes valg undre ikke nogen. Udover sin mor og far, bor også Ristens mormor, Àhkku, i huset. Àhkku bruger det meste af sin tid sammen Risten, på at fortælle hende om de underjordiske væsner, som hun skal passe på.

“Møder du en stallu, knuser den din hjerneskal på et øjeblik. Sådan her!” Àhkku slog hænderne sammen med et smæld. Risten skreg. 

Historien starter med Ristens barndom i Nordnorge, og følger hendes rejse til Danmark, hvor hun vokser op i et hjem hos Knut, hans nye kone Grethe og med sit nye navn Kirsten. I kælderen bor Niels, en bådflytning, som Kirsten danner et stærkt venskab med. Hun lærer ham om de underjordiske væsner, og de to indretter sammen et skur i baghaven, og lever efter Áhkku’s anvisninger med sølv til at holde væsnerne borte. Kirsten er lykkelig sammen med Niels,men ikke hos Knud og Grethe. Hun lærer dog at tilpasse sig, indtil den dag hun kan flygte til København for at studere.

Alt kontakt med Rihtta brydes den dag Knut og Kirsten forlader barndomshjemmet, og i alt den tid, kender hun ikke sandheden. Så da Kirsten bliver voksen, rejser hun med sin søn Rod tilbage til Nordnorge for at besøge Rihtta. Her møder hun genkendelsens sorg og glæde og får sig noget af en overraskelse.

De er fremme. Ved huset fra dengang. Det ser mindre ud. Elven er tættere på. Huset lavere. Trappen smallere. Kroppen husker en svag uro. Kirsten stryger hånden over sølvet.

Maren Uthaug er ikke bleg for at kalde en spade for en spade, hvilket giver bogen humor og sjæl. Sproget er nemt at forstå, nogle gange utrolig nøgent og sårbart, andre gange vredt og hårdt. Man føler for Risten, man skænder af Rihtta, man er overbærende med Knut og får lyst til at ae Rods vilde sorte hår. Jeg elsker bøger for deres univers, og Maren Uthaug formår med sin historie, at drage mig ind i hendes. Et skørt, glad, sørgmodigt, vredt, elskeligt univers, der rammer mig lige der, hvor det skal.

Den sidste side blev vendt med et splittet sind. Lettelse over historiens slutning, sørgmodig over historiens gang. Jeg glæder mig til at vende endnu en side i en Maren Uthaug bog.

Kender du ikke Maren Uthaug, så tjek hendes blog. Et vindue ind i hendes humoristiske sind.

Info:

Originaltitle: Og sådan blev det

Forfatter: Maren Uthaug

Forlag: Lindhardt og Ringhof Forlag A/S

Sidetal: 206

Læst på: Dansk

ISBN: 078-87-11-37486-3

Stjerner: 5/5

 

Reklamer

3 thoughts on “Og sådan blev det – Maren Uthaug (anmeldelse)

  1. Pingback: Eksamensgaven til mig selv | nenaskov

  2. Pingback: Mit møde med Maren Uthaug | nenaskov

  3. Pingback: Maren Uthaug – Forfatterinterview | nenaskov

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s