“Et menneske er kun menneske gennem andre mennesker” (Desmond Tutu)

I forbindelse med et fag på seminariet, har jeg her til aften, oplevet indsigt i den imponerende skabning mennesket er. Bogen handler om konflikt og konflikløsning og i kapitel 7 snakker de om forsoning. Jeg vil slutte en skøn forårsweekend af med at citere bogen, og måske efterlade Jer i en, ligeså eftertænksom og filosoferende stemning, som jeg selv sidder i. 🙂

Bombeflyveren og de japanske kvinder

I 1945 gav major Claude Eatherly signalet til nedkastningen af den første atombombe over Hiroshima, og han var i 1959 indlagt til psykiatrisk behandling i Texas, plaget af skyld. Her modtog han et brev fra 27 unge Japanske piger:

“Vi er alle sammen piger, som ganske vist havde den lykke at undgå døden, men dog alle blev såret i ansigtet, på lemmerne og/eller kroppen af den atombombe, der blev kastet over Hiroshima. Dette brev skriver vi til Dem for at bevidne vor dybe medfølelse og forsikre Dem at vi ikke nærer nogen fjendtlig følelse mod Dem personligt. Man har måske befalet Dem at gøre hvad De gjorde, eller måsker var det Deres tanke at bringe krigen til afslutning og derved hjælpe mennesker. Men De ved, at krige her i verden ikke kan afskaffes ved hjælp af bomber…. vi mener, at De er et krigsoffer lige så fuldt som vi.”

Forfatterne fortsætter med citater af Desmond Tutu: “En krænkelse har ødelagt et forhold. Og det er vigtigt at genopbygge forholdet. For i den straffende retfærdighed bliver ofret tit glemt. Man tager sig kun af gerningsmaden. I genopbyggende retfærdighed siger vi: gerningsmanden og offeret. Der er sket noget mellem dem. Et forhold, der var brudt, skal genopbygges, repereres.”

 

Kilde: Konflikt og Kontakt. Om at forstå og håndtere konflikter. Skrevet af Else Hammerich og Kirsten Frydensberg. (3. udgave)

Reklamer

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s