5 gode råd til køb af studiebøger

20140220-210323.jpg

Når man starter på et nyt semester, er det med spænding og glæde, over de nye udfordringer der venter. Der går dog lidt skår i glæden, når man modtager pensumlisten med oversigten over de bøger, der skal købes. Hvorfor skal studiebøger være så dyre?

Jeg har dog lært, efter mine mange år på videregående uddannelser, at man ikke altid behøver købe alle bøger, og man behøver specielt ikke købe alle bøger fra ny. Så her kommer 5 god råd til, hvordan man overlever sin semester start, uden at skulle bruge hele SU’en på bøger.

1. Hvor meget skal du bruge bogen?

Grib fat i en person der er længere på studiet end dig, og hør om hvorvidt de har brugt alle de bøger, der står på listen. Kunne der være en eller to bøger du kan nøjes med at låne og kopiere de få sider der skal bruges? (Tjek dog reglerne for kopi og copydan aftaler, da de kan variere. Typisk er det max. 20%, men maks 20 sider af en bog.)

2. Køb bøgerne brugt.

Der findes flere hjemmesider, som hjælper folk med at sælge deres studiebøger. En hjemmeside jeg typisk bruger er Pensum, da den også kan give mig overblik over hvor bøgerne er billigst på nettet, hvis jeg skal købe dem fra ny. På Pensum kan man søge på navn, titel eller ISBN og se om bogen er til salg brugt. Man kan skrive til sælgeren og spørge til tilstand. eller andre ting der kunne være relevante. Jeg har tit fundet bøger, der er så pæne som ny, uden overstregninger eller notater. Vigtigt er dog at tjekke udgivelses året og udgave! En anden måde at købe brugte bøger, kunne være at hænge en seddel op på dit uddannelsesstedet hvor du fortæller hvilke bøger du søger, eller tjekker opslag fra folk der sælger. Mit eget uddannelsessted har også en facebook gruppe,netop oprettet til formålet.

3. Studierabat.

Flere steder, både online og i butikker, giver studierabat hvis du viser sit studiekort, eller notere at du er studerende.

4. Lån bogen på biblioteket.

Skal du læse meget i bogen, men ved at den ikke skal bruges bagefter, så kan en mulighed være at låne bogen på biblioteket. Er du i tvivl om hvorvidt du skal bruge bogen nok til at købe den, kan det også være en mulighed at låne den først, inden du køber den. Søg efter bogen på bibliotekernes fælles side, og få bøgerne sendt til dit lokale bibliotek.

5. Køb bogen som e-bog eller pdf.

Flere og flere bøger kan idag købes som en ebog eller en pdf fil. Denne type er typisk lidt billigere og kan leveres indenfor få minutter. Nogle bøger leveres både som papirudgave og e-bog, hvilket jo bare er luksus. Er du i tvivl om hvorvidt du kan nøjes med en e-bog, så start evt. med at læse nogle andre gratis tekster på computer eller ipad, og se om det fungerer. Skal du lave overstregninger, kan jeg anbefale Diigo.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out / Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out / Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out / Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out / Skift )

Connecting to %s